Waarom werkt Track & Trace van PostNL onvoldoende?

Dagelijks ontvangen wij hier bij VraagAlex.nl reacties op PostNL. Vooral voor verzendingen uit het buitenland blijkt de informatie die klanten krijgen onvoldoende.

Door heel veel te lezen over PostNL weet ik inmiddels hoe het systeem werkt en daar kan ik wat uitleg over geven. Deze blog zal ook worden doorgestuurd voor eventuele aanvullingen door PostNL zelf om hopelijk de uitleg te verbeteren.

Wat is Track & Trace?

Track & Trace betekent letterlijk volgen en opsporen en wordt door postbedrijven gebruikt als term om een pakketje te vinden. Hoewel het mooi is om een pakketje te volgen krijgen wij een aantal verschillende type klachten, te weten:

  • Het systeem geeft aan dat een pakketje “vandaag wordt geleverd,  maar hoe laat komen ze?
  • Het systeem geeft al 3 dagen aan “bezorger is onderweg”…
  • Ik krijg helemaal geen informatie…

Om de oorzaken van deze klachten uit te leggen moet er onderscheid gemaakt worden tussen pakketjes vanuit Nederland en pakketjes vanuit het buitenland.

Pakketjes vanuit Nederland krijgen een nummer mee wat begint met 3S en kunnen daarmee worden gevolgd in het systeem. Pakketjes vanuit het buitenland krijgen vaak een nummer mee wat met een R begint, die later in Nederland wordt omgezet in een 3S code. Deze code is via PostNL op te vragen.

Nu er dagelijks duizenden pakketjes worden gestuurd is het soms lastig om de informatie actueel te houden. Onhandig voor jou als klant, waardoor PostNL nu steeds vaker de mogelijkheid biedt om een pakketje op te halen bij een lokaal servicepunt. Een van de meest gehoorde klachten binnen VraagAlex.nl is dat een pakketje retour afzender is gestuurd zonder bericht naar de ontvanger.

Door de manier van werken van PostNL (en andere postbedrijven) is een retournerend pakketje niet meer terug te halen. De enige manier om het pakketje alsnog in huis te krijgen is de afzender te verzoeken het opnieuw op te sturen.

Wat vind jij van PostNL en de informatie over een pakketje?

Laat jouw reactie achter onder dit bericht en deel jouw ervaring met andere lezers van deze blog.

Originally posted 2016-11-04 07:29:36.

UWV klanten betalen om te bellen naar een servicenummer… Maar krijg je dan ook service?

logo-uwvKlanten van het UWV kennen het nummer 0900 9294 ongetwijfeld. Wist jij dat je via 020 262 1789 nu ook GRATIS kunt worden doorverbonden naar deze organisatie zonder extra kosten? In deze blog leg ik het verschil uit tussen een servicenummer en een 0900-nummer. Daarnaast sluit ik deze blog af met hoe een 0900-nummer eigenlijk zou moeten heten.

Het maximumtarief voor het bellen naar een klantenservice is al sinds 2014 1 euro per gesprek + de lokale gesprekskosten. Helaas is er 1 bedrijfstak die daar tussenuit piept waar het gaat om service. Dat is de overheid en semi-overheid. Gemeente, UWV, Belastingdienst en andere overheids gerelateerde bedrijven mogen vragen wat ze willen voor “service”.

Zelfs een trouwe klant van de huisartsenpost moet nog 10 cent per minuut betalen in de meeste regio’s. Daarbij komt dan ook nog eens een toeslag voor een eventueel bezoek of recept.

Dat zelfs UWV klanten extra moeten betalen voor de klantenservice vind ik als klantenservice specialist werkelijk krankzinnig. In een persbericht schreef UWV in 2015 nog een klanttevredenheidscijfer van 6,9 te hebben gehaald. Op school een ruime voldoende, in de wereld van service en dienstverlening een zeer ruime onvoldoende.

Wat maakt een goed servicenummer?

Een servicenummer is toegankelijk, bereikbaar en makkelijk te vinden. Als bedrijf kun je altijd verbeteren. Wellicht is het opgevallen dat wij naast deze blog nu ook het 020-nummer hebben staan.

Bij een servicenummer is de wachttijd niet al te lang (binnen 30 seconden een medewerker aan de lijn hebben is meestal prima). Een servicenummer kost vooral niets extra voor de beller. De lokale gesprekskosten zijn prima. Alles wat daarbij komt maakt dat het geen servicenummer meer is.

Het eerste echte servicenummer in Nederland is opgezet in 1992 door reisorganisatie groep 9292. Daarvoor waren alle betaalde lijnen enkel voor erotische doeleinden. De OV-bedrijven leveren nog altijd weinig service en vragen daar nog eens 70 cent per minuut voor. Binnenkort gaat het tarief zelfs omhoog naar 90 cent per minuut.

9292 mag dit vragen omdat het bedrijf los staat van de OV-bedrijven. Geen service, dus 0900 9292 is zeker geen servicenummer.

Hoe zou een servicenummer als dat van UWV dan wel moeten heten?

Het woord service en een 0900-nummer gaan niet samen. Als we simpelweg het woordje anti- ervoor zetten praten we bij 0900-nummers over een anti-service nummer. Dat komt veel dichterbij de werkelijkheid.

Op de UWV pagina op deze website bieden wij de kans om te reageren.

Originally posted 2016-11-03 07:29:51.

Waarom Zilveren Kruis jou laat wachten en wat jij eraan kunt doen.

.Iedere zorgverzekeraar heeft beperkingen. Sommige zijn duur, andere zijn slecht bereikbaar en Zilveren Kruis… Nou ja, daar krijgen wij bij VraagAlex.nl wel zoveel telefoon over dat wij vonden dat het tijd was om daar iets aan te doen.

Op vacaturesites blijft dat het bedrijf op zoek is naar nieuw personeel om de toestroom van klantvragen te behandelen. Helaas hebben wij nog weinig vooruitgang gemerkt en blijven wij mensen informeren over de mogelijkheden.

Tijdens het schrijven van deze blog hebben wij Zilveren Kruis Achmea op de hoogte gebracht via Twitter en kregen wij al binnen 20 minuten een reactie.

Kun je overstappen naar een andere verzekeraar?

Om eenvoudig antwoord op die vraag te geven: Nee! Je kunt niet overstappen. De reden? De lieve mensen die deel uitmaken van onze regering hebben bedacht dat een zorgverzekering altijd van 1 januari tot en met 31 december loopt.

Door het eigen risico gaat het nu zelfs zover dat het handiger is om meerdere behandelingen in 1 jaar uit te voeren. Op lange termijn betaal jij zo veel minder voor de zorg. Zorg zal in 2017 opnieuw een financiële kwestie worden, het gaan niet meer om de persoon, maar om het geld.

Een overstap is dus niet mogelijk, maar er zijn wel een aantal andere dingen die jij kunt doen. Bijvoorbeeld communiceren via de webchat of sociale media. Hoewel de reactietijd ook daar kan oplopen merken wij wel dat het wachten op een chat als minder lang aanvoelt dan wachten op een medewerker aan de telefoon.

Wat kun jij volgend jaar het beste doen?

Zelf stap ik volgend jaar weer over naar de voordeligste zorgverzekeraar.  Voor de basisverzekering verwacht ik maximaal 70 euro per maand te betalen. Meer dan een basisverzekering verwacht ik niet nodig te hebben. Het eigen risico komt dan ook op maximaal te staan.

De bespaarcoach van VraagAlex.nl helpt jou dit jaar voor het eerst aan een voordelige zorgverzekering. Hoewel wij niet mogen adviseren kunnen wij jou wel vertellen waar jij als gezond persoon die vrijwel geen gebruikmaakt van de zorg terecht kunt.

Spreken met een VraagAlex Bespaarcoach? Bel 020 262 1789.

Originally posted 2016-11-02 10:15:26.

Gratis online shoppen blijkt kinderlijk eenvoudig…

Wie online koopt heeft de keus voor achteraf betalen. Daarmee krijgt de koper eerst het product geleverd, daarna de factuur.

Nu blijkt dat de controle op achteraf betalen soms eenvoudig te omzeilen. Een bestelling op naam van een fictief persoon wordt gewoon geleverd.

Wij hebben de betreffende webwinkel natuurlijk op de hoogte gebracht en tevens de kans gegeven om het pakket weer op te komen halen. Nu wij na 2 weken nog geen reactie hebben ontvangen gaat deze blog online.

Hoe kun jij gratis bestellen bij een webwinkel?

Erg eenvoudig, je kiest de producten die jij wilt hebben en kiest voor de optie “achteraf betalen”. Bij de persoonsgegevens vul je de naam in van een willekeurig (niet bestaand) persoon. Bijvoorbeeld “Minnie Mouse” of “Donald Duck”.

Vul ook een geboortedatum in die duidelijk niet klopt, plaats alleen wel jouw werkelijke adres.

Mocht jij het pakketje niet geleverd krijgen, probeer het dan gewoon bij een andere webwinkel opnieuw.

Bij welke webwinkel is achteraf betalen mogelijk?

Juridisch gezien moet je altijd de mogelijkheid te hebben om minimaal 50% van het aankoopbedrag achteraf te betalen. Het zou dus bij iedere Nederlandse webwinkel mogelijk moeten zijn om achteraf te betalen.

Helaas kiezen veel kleinere webwinkels er voor om vooraf betalen altijd te verplichten. De officiele autoriteiten kiezen ervoor om daar niet te veel werk van te maken. Grotere webwinkels als Bol.com en Wehkamp.nl bieden bijvoorbeeld achteraf betalen aan. De webwinkel waarbij het ons is gelukt zal ik in deze blog niet noemen, om het bedrijf te beschermen.

Het is op te lossen! Tips voor webwinkels…

Bel bij achteraf betalen de klant altijd even na, of laat ze bijvoorbeeld een emailadres bevestigen. Dit voorkomt al enorm veel fraude en misgelopen inkomsten.

Wil jij liever meer bestellingen accepteren, zorg er dan voor dat jij in ieder geval met een redelijke zekerheid kunt concluderen of een naam wel of niet echt is. Mocht een naam niet kloppen, of mocht je er onzeker van zijn, dan kun je dien klanten altijd opvolgen.

Zelfs de grootste webwinkels hebben een achteraf betaal afdeling nodig om vooraf dit soort foutjes op te sporen en hopelijk zo min mogelijk wanbetalers toe te laten.

Over de auteur

Binnen VraagAlex ben ik social hacker. Zo heb ik onder andere de OV-chipkaart weten te kraken en reis ik nog altijd voordeliger met het OV dan wat het merendeel van Nederland doet. Het lukt mij met regelmaat om dingen gedaan te krijgen waardoor bedrijven inkomsten mis zouden kunnen lopen.

Ieder bedrijf loopt risico. Systemen kunnen beveiligd worden, daar zijn heel veel goede bedrijven beschikbaar. Wil jij echter spreken met iemand die de mensen achter de automatisering kan doorlichten, dan ben jij bij mij aan het juiste adres.

Bel VraagAlex Zakelijk via 020 262 1789 of stuur een email naar [email protected]

Originally posted 2016-11-01 20:37:30.

Waarom vrijwel de gehele overheid, inclusief UWV en de Belastingdienst moeilijk te bereiken zijn…

Overheid gebruikt servicenummers voor duidelijkheid. Helaas zorgt duidelijkheid voor moeilijk bereikbare nummers. Zowel 0800-, 0900- en 14- nummers zijn vanuit het buitenland meestal onbereikbaar.

Steeds meer providers blokkeren dit type nummer ook vanuit Nederland. 14-nummers zijn de nieuwste soort nummers, gebruikt door overheid en semi-overheid om duidelijkheid te creëren.

Dagelijks krijgen wij telefoontjes van verschillende klanten van budget mobiele providers als Lyca en Lebara die simpelweg willen bellen met een Nederlands bedrijf. Via deze providers zijn 08-, 09- en 14-nummers echt onbereikbaar.

Waarom blokkeren providers servicenummers?

Reguliere nummers moeten afgerekend worden, bij servicenummers zit er nog een extra afrekening achter. Bij 0800-nummers bijvoorbeeld moet de provider van de beller nog een factuur sturen naar de eigenaar (meestal de telecomprovider) achter het 0800-nummer. 0900-nummers vragen om een dubbele afrekening, wat het ook ingewikkelder maakt.

De 14-nummers kosten voor de beller weliswaar het gebruikelijke tarief, ook die nummer vragen om een ingewikkelde afrekening.

Wat kun jij doen om alsnog naar servicenummers te bellen?

Er zijn providers die het (tegen betaling) mogelijk maken om te bellen naar een servicenummer. Providers als 0900prepaid bijvoorbeeld (klik hier). Veel bedrijven zijn ook via VraagAlex.nl te bellen, zoek daarvoor het telefoonnummer en doorkiesnummer gewoon op via deze website.

Kom jij er dan nog niet uit, bel dan 020 262 1789 voor persoonlijk advies. Wij gaan richting een 24-uurs bereikbaarheid, tot die tijd zijn wij in ieder geval van 7 uur ‘s morgens tot 9 uur ‘s avonds op werkdagen bereikbaar.

Gaan 0900-nummers ooit verdwijnen?

Hoewel ik geen definitief antwoord kan geven op die vraag kan ik wel mijn vermoeden uitspreken. In Engeland (wat nu nog binnen de EU valt) mag een klantenservice al niet meer kosten dan het lokale tarief. Hoewel niet ieder bedrijf zich daaraan houd merken wij wel dat bedrijven via Engeland meestal goedkoper te bereiken zijn voor ons dan via het Nederlandse 0900-nummer.

In Nederland is het maximumtarief nu 1 euro per gesprek en merken wij ook dat steeds meer bedrijven kiezen voor een lokaal tarief 0900-nummer of een normaal vast telefoonnummer.

Met name overheid is een bedrijfstak wat nog niet begrijpt hoe belangrijk bereikbaarheid is. Omdat overheid met brieven werkt en met regelgeving die sinds het bestaan van internet eigenlijk niet is veranderd blijft het een lastige vraag.

Ik hoop dat 0900-nummers gaan verdwijnen, maar weet het simpelweg niet. Ze zullen in ieder geval niet makkelijker worden om te bereiken, behalve via initiatieven als die van mij.

Reageer met jouw mening!

Heb jij iets toe te voegen aan dit artikel? Wil jij jouw mening of klacht over een bedrijf delen? Laat jouw reactie dan achter. Wij zijn hier voor jou!

Originally posted 2016-11-01 06:04:50.

Werk maken van jouw talent: De nieuwe workshop van VraagAlex.nl!

Is het tijd om jouw talent om te zetten in een inkomen? Wil jij exact weten wat jij moet doen om een inkomsten te genereren uit iets wat jij geweldig leuk vindt? Leren om jouw passie te ontdekken? Persoonlijke groei doormaken en snel een nieuwe baan vinden?

Tijdens deze workshop zul jij lachen, springen en heel veel leren. Het proces van de workshop is anders dan andere workshops, waardoor Alexander het leerproces kan begeleiden voor groepen van 20 tot 2000 man!

Over de workshop

Werk maken van jouw talent-event: Vandaag gaf ik de eerste “Werk maken van jouw talent” workshop, waarin werkzoekende de kans aangeboden kregen om te groeien.

Tijdens de training kwamen diverse thema’s aan bod. Van onderwerpen als “Werkgevers naar jouw LinkedIn pagina krijgen” onderwerpen als het ontdekken van jouw passie.

Gezien de positieve reacties heb ik ervoor gekozen om deze workshop nog een keer te geven. Waar en wanneer? Dat is aan jou!

Heb jij een geschikte locatie en minimaal 20 mede werkzoekende, dan zal ik deze workshop helemaal gratis verzorgen voor jouw groep. Als bonus voor deze training zal ik jullie ook de kans geven om deel te nemen aan een van mijn bewezen marketing trainingen om beter te worden in verkoop..

Wat zit er nog meer in deze training?

Deelnemers hebben achterhaald wat er nu echt nodig is om een baan te vinden. Daarbij leerde de groep ook hoeveel geld er daadwerkelijk nodig is om verder te komen. Hoeveel geld er daadwerkelijk verdient moet worden in die nieuwe baan.

Omdat ik de workshop opnieuw verzorg voor jouw groep zal ik nog iets speciaals doen. Wij hebben een overvloed aan binnenkomende telefoongesprekken. Met die binnenkomende telefoongesprekken verkoop ik dagelijks meerdere energiecontracten. Deze kunnen ook door jou worden verkocht, waarmee jij direct een nieuw inkomen kunt genereren.

Originally posted 2016-10-31 17:01:10.

Waarom verbindt VraagAlex gratis door naar heel veel klantenservice, maar niet allemaal?

VraagAlex heeft inmiddels ruim 500 bedrijven op de website staan. Sommige bedrijven zijn klantvriendelijker dan anderen. Sommige bedrijven verstoppen het telefoonnummer, weer anderen zijn gewoon heel slecht bereikbaar. Er is dan ook nog een groep bedrijven die enkel een 0900-nummer aanbieden en waar zelfs wij geen achterliggend nummer van hebben.

Bedrijven die om hun klanten geven betalen VraagAlex om hun klanten snel en efficient door te verbinden. Hoewel de kosten die wij daarvoor vragen erg laag zijn blijven de meeste bedrijven ervoor kiezen om ons niet te betalen.

Bedrijven reageren wisselend op het initiatief van VraagAlex, maar geven unaniem aan dat ze “redenen” hebben om een 0900-nummer te gebruiken of het telefoonnummer minder prominent op de website te plaatsen.

Waarom verbindt VraagAlex dan toch gratis door?

Wij vinden dat klantenservice bereikbaar zou moeten zijn en zonder 0900-nummer! Daarom proberen wij met zoveel mogelijk bedrijven door te verbinden. De uitzonderingen zijn de meest klantonvriendelijke bedrijven, zoals Oxxio, EnergieDirect en Online.nl.

Omdat wij vinden dat de klantenservice gratis bereikbaar zou moeten zijn zoeken wij naar achterliggende nummers. Zo verbinden wij met Telfort door via een 088-nummer door te doen alsof wij vanuit Engeland bellen. Veel andere bedrijven, waaronder NUON en Essent hebben wij ook bereikbaar kunnen maken zonder 0900-nummer.

Waar verdient VraagAlex dan aan?

Deze vraag krijgen wij ook regelmatig aan de telefoon. Wij verdienen op een aantal manieren. Onder andere omdat wij consumenten helpen aan een objectieve vergelijking voor diensten als Energie, Breedband en Mobiel bellen. Verder hebben bedrijven de mogelijkheid om te adverteren op de VraagAlex.nl website en de telefoonlijn.

Wanneer wij jou doorverbinden naar een willekeurig bedrijf verdienen wij er dus niets aan. Wij bieden deze dienst aan als extra service omdat wij vinden dat iedere klantenservice bereikbaar zou moeten zijn.

Wat kan ik doen om klantenservice bereikbaarder te maken?

Wanneer jij een klantenservice aan de telefoon krijgt, vertel dan vooral over VraagAlex.nl en deel het telefoonnummer 020 262 1789. Hoe meer bedrijven zich aansluiten, hoe sneller wij de bereikbaarheid van de Nederlandse klantenservice kunnen verbeteren.

Nadat de bereikbaarheid is verbetert kan VraagAlex verder gaan om ook de kwaliteit van de service te verbeteren. Via ons YouTube kanaal zie jij enkele voorbeelden van echte slechte servicegesprekken van onder andere Telfort en OV-chipkaart.

Originally posted 2016-10-30 10:25:28.

3 redenen waarom sommige NS Sprinters geen WC hebben en wat jij kunt doen om jouw reis comfortabeler te maken…

Dure marketing bureaus, desigers en andere teams die daar heel veel geld voor kregen hebben de ultieme korte-afstandstrein ontworpen. Een trein waarmee je vanuit ieder punt in de trein de rest van de trein kon zien. Het ontwerp is bedoelt als een soort metro tussen kleine stations.

Aangezien ik vandaag tussen het “kleine” station, Amsterdam Centraal en Zwolle reis vind ik dit de aangewezen gelegenheid om eens de uitleg te geven over de redenen dat NS Sprinters heeft zonder toilet, zelfs voor een lange rit (in dit geval 1 uur en 25 minuten).

Reden 1: Overzicht…

Door geen WCs in het midden van de trein te plaatsen is het mogelijk om door de gehele trein te kijken. Dit geeft een open indruk en meer sociale veiligheid.

Aangezien de directie van NS graag comfortabel wil reizen en ze de (veel te dure) eerste klas ook graag voor zakenreizigers en conducteurs willen behouden is er zelfs aan de uiteinden van de treinen geen ruimte voor een toilet.

Reden 2: Geld…

NS vraagt inmiddels 70 cent voor een toiletbezoek op een van de stations. Het bedrijf geeft aan dat “schoonmakers ook salaris willen ontvangen” en dat daarom de WCs op de stations geld kosten.

Opvallend genoeg zijn de WCs op sommige stations inderdada schoon. Voor de nacht WCs en WCs op kleinere stations is de kwaliteit van de “schoonmaak” erg divers.

Reden 3: Sprinters zijn voor korte ritjes

Nederland is klein, dus echte lange treinritten kennen wij hier niet. Toch valt het op dat een treinreis van Utrecht Centraal naar het volgende Intercity station (of het nu Gouda, Amsterdam of Den Bosch is), de reistijd is minder dan 30 minuten. De sprinter waar ik nu in zit doet er 85 minuten minuten over om mij op de plaats van bestemming te brengen.

Wegens werkzaamheden was er geen alternatief.  Er bestaat een kans dat er een toilet beschikbaar is voor het volgende deel van de reis. Dit is de trein van Zwolle naar Meppel.

Conclusie: WCs in sprinters moeten terug en WCs op stations moeten (in ieder geval voor betalende reizigers) gewoon gratis zijn!

Met de OV-chipkaart kun je voor alles betalen in het openbaar vervoer. Alles, behalve losse kaartjes, eten en drinken en de WCs. Waar de OV-chipkaart prima gebruikt zou kunnen worden om de toiletdeuren open te maken voor betalende reizigers en abonnementhouders kiest NS er op de meeste stations voor om betaling enkel per (munt)geld mogelijk te maken. In enkele gevallen kunnen toiletgebruikers ook van een (nog duurder) SMS bericht gebruikmaken om de deur open te maken.

Ik stuur deze blog door naar de directie van de Nederlandse Spoorwegen. Daarbij hoop (en verwacht) ik dat er snel verbetering zal komen.

Originally posted 2016-10-30 10:17:07.

Waarom KPN, Telfort, Vodafone, T-Mobile en de rest EU bundels verkopen en wat jij daar werkelijk aan hebt…

EU bundels geven jou als gebruiker van een mobiele telefoon een aantal minuten om binnen de EU te bellen. Bijvoorbeeld naar andere landen in de EU of vanuit andere landen in de EU. Hiervoor betaal jij bij een 2-jarig contract vaak een paar euro per maand extra.

Heb jij echter ooit gekeken wat bellen in de EU kost zonder die bundels? Waarschijnlijk niet, want dan had jij die bundel nooit gekocht.

Voor deze blog maak ik gebruik van de maximum tarieven exclusief BTW. De tarieven kunnen dus marginaal hoger zijn, maar dus maximaal 21% meer dan wat ik hier schrijf.

Bellen naar een regulier telefoontoestel binnen de EU kost hetzelfde als wat het kost om diezelfde telefoon vanuit Nederland te bellen met een toeslag van 5 cent per minuut. Gebeld worden kost 1,14 cent per minuut, SMS ook weer hetzelfde als wat een SMS thuis kost + 2 cent per bericht en voor data mag nu nog een toeslag van 5 cent per mb worden berekend.

KPN is de eerste provider waarbij ik de nieuwe EU bundels zag. Inmiddels weet ik dat de andere aanbieders zich hier ook schuldig aan maken. Wat jij waarschijnlijk niet weet is dat jij vanaf 15 juni 2017 binnen de EU hetzelfde betaalt voor bellen, SMS en data als wat jij in Nederland betaalt. De grens overgaan neemt vanaf die datum dus geen extra kosten met zich mee.

Waarom verkopen mobiele aanbieders dan EU bundels?

De mobiele lobby heeft er jaren voor gevochten om de minuut prijs in het buitenland hoog te houden. Dat gaat nu eindelijk stoppen. Om nog net even wat extra te verdienen rekenen providers nu een paar euro per maand extra bij een contract met een EU bundel. Stel dat deze extra kosten 2 euro per maand zijn. De prover rekent dan dus 24 euro extra voor de EU bundels. Dat lijkt misschien niet veel, maar jij hebt daar in werkelijkheid nog maar enkele maanden wat aan.

Ik heb zelfs al mensen gesproken die de EU bundels kopen “voor de volgende zomer”. Mocht jij dat overwegen, houd er rekening mee dat jij niets hebt aan een EU bundel vanaf 15 juni 2017.

Originally posted 2016-10-29 05:32:57.

Waarom OV-bedrijven slecht samenwerken en jij als reiziger de rekening betaalt.

Vandaag heb ik gesproken met heel veel topmensen van OV-bedrijven. Zo gaf te directeur van OV-chipaart aan dat er zo’n 600 verschillende OV-abonnementen en opties zijn voor producten op de OV-chipkaart.

Dat betekent dat er ruim meer opties, keuzes en vooral combinaties zijn dan het aantal inwoners in Nederland. Vervoerders maken het pijnlijk duidelijk dat alles draait om geld. Waar NS beweert klanten op 1, 2 en 3 te zetten blijkt dat het maximaliseren van de winstmarge uiteindelijk is waar het om draait.

De woordvoerder van NS heeft vandaag meerdere keren de woorden “het heeft wel financiële gevolgen”. Dat klopt natuurlijk. Alleen doelt de woordvoerder hierbij enkel op de financiële gevolgen voor de NS.

Om OV in Nederland echt te verbeteren moeten we gaan kijken naar andere oplossingen. We zullen moeten kijken naar iets anders, klantvriendelijkers en vooral betrouwbaarder dan het huidige openbaar vervoer.

Naar mijn mening gaan we praten over de zelfrijdend vervoer en commerciële partijen als Flixbus die het openbaar vervoer in Nederland langzaam (en toch ook heel erg snel) gaan overnemen. Er zal meer openbaar vervoer moeten gaan ontstaan wat daadwerkelijk de reiziger van A naar B vervoert, zonder onnodige check-ins en check-outs. We hebben klantvriendelijk openbaar vervoer nodig, waarbij jij als reiziger echt centraal komt te staan.

Combinatiekaartjes die het openbaar vervoer in de huidige situatie onnodig ingewikkeld maken zullen langzaam maar zeker gaan verdwijnen. OV zal beter worden naarmate OV verdwijnt. Wanneer commerciële partijen het gaan overnemen en wij op een efficiënte manier van de huidige infrastructuur gebruik gaan maken.

Reageer en vertel mij wat jij vind!

Ik zou heel graag van jou als OV-reiziger (of bewuste anti-OV-reiziger) willen weten wat jij vind van het openbaar vervoer. Verder wat jij graag anders zou willen zien. Wat vind jij van de overgang van vervoerders, overstappen, enzovoort.

Originally posted 2016-10-28 13:20:22.

Direct contact?

Bel 020 262 1789!

DutchBelgiumEnglishUSA