Banken digitaliseren, hoe zien wij de toekomst?

Pinpas op de smartphone, contactloos betalen en natuurlijk internetbankieren. Banken gaan digitaal. Het is niet meer nodig om bij een kantoor langs te gaan, alles kan gewoon vanuit huis of via de telefoon.

Digitalisering betekend ook minder personeel. Vanuit VraagAlex voorspel ik een toekomst waarbij de 3 soorten bank gaan krijgen. De Rabobank zal verder achter gaan lopen en zich moeten focussen op de doelgroep die minder digitaal is aangelegd. Banken als KNAB en Bunq zullen zich nog meer gaan richten op de doelgroep die geen behoefte heeft aan een bankkantoor.

Dan de derde soort bank, dat is de blockchain bank. Een bank die helemaal zonder centrale computer werkt. Geen bescherming en daarbij ook geen (of in ieder geval heel veel lagere) kosten.

Hoe gaat een blockchain bank werken?

Een blockchain bank gaat werken op de manier waarop ook bitcoin werkt. Iedereen krijgt op een bepaalde manier toegang tot iedere transactie. Geen persoonsgegevens, wel de transacties. Zo kan iedereen dus automatisch iedere transactie controleren. Door samen te werken is vertrouwen ook veel makkelijker.

Mijn persoonlijke verwachting is dat de blockchain bank uiteindelijk verreweg de grootste bank zal worden. Transacties zullen veel sneller gaan en 24-uur per dag uitgevoerd kunnen worden. Waar we bij transacties tussen banken vaak enkele uren moeten worden of soms nog veel langer zal dat bij de blockchain bank binnen enkele seconden al mogelijk zijn.

Zelf heb ik geïnvesteerd in Bitcoin via Hashflare. Daarnaast heb ik ook een kleine investering gedaan in de eerste Blockchain bank van Europa, Polybius.

Hoe denk jij over de toekomst van bankieren? Verwacht jij dat de PIN pas blijft bestaan? Verwacht jij veranderingen waar ik niet over praat? Laat jouw reactie achter.

Originally posted 2017-06-03 22:02:18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct contact?

Bel 020 262 1789!

DutchBelgiumEnglishUSA