Huisartsenposten en hun 0900-nummers

Ik ben boos. Een vreemde combinatie van woorden om een blog mee te beginnen maar wel drie woorden die voorzichtig aantonen hoe ik mij op dit moment voel. Wat dan nu weer, wat heb je te klagen? Huisartsenposten die onbereikbaar zijn omdat ze perse een 0900-nummer willen gebruiken. Ik zal het een en ander uitleggen in dit blog.

Stel je voor; je bent alleen thuis, je valt van dat gammele keukentrapje waarmee je probeerde net lang genoeg te zijn om je keukenkastje eens van boven te soppen. Je arm doet heel veel pijn, zou hij gebroken zijn? Gelukkig heb je je mobieltje in je zak, het is zaterdag dus je huisarts is dicht, geeft niet gelukkig hebben we nog een huisartsenpost. Natuurlijk heb je het nummer in je telefoon staan voor noodgevallen zodat je meteen kan bellen. “Deze oproep is niet toegestaan” ohja je was even vergeten dat de huisartsenpost een 0900-nummer heeft dat jij niet kan bellen.

Wat gaat er mis

Heel veel mensen kunnen geen enkel 0900-nummer bellen, bijvoorbeeld omdat servicenummers uit staan bij de instellingen van de provider of omdat de provider helemaal geen 0900-nummers ondersteund zoals bij Lebara het geval is. Het is idioot dat je een telefoonnummer dat je soms gewoon met spoed nodig hebt simpelweg niet kan bellen omdat de huisartsenposten in Nederland (bijna) allemaal een 0900-nummer gebruiken. Naar aanleiding van een chat die hier gisteravond over binnen kwam “Ik ben met spoed op zoek naar een normaal nummer van de huisartsenpost omdat ik geen 0900-nummers kan bellen!” ben ik op onderzoek gegaan naar hoe de huisartsenposten dat zelf oplossen. Ik ben heel erg geschrokken van wat ik als antwoord vond op de website van de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie:

De enige manier om de huisartsenpost te bereiken is via het 0900 nummer. Dit nummer kost € 0,10 per minuut. Via uw telefoonmaatschappij kunt u het 0900-nummer van de huisartsenpost laten deblokkeren. U kunt hiervoor ook een formulier aanvragen via 0800 – 0402 (gratis). Andere 0900 nummers blijven dan wel geblokkeerd.
Bron: Zeeuwse Huisartsen Coöperatie

Hieraan vallen twee dingen op, namelijk dat je dus maar gewoon even 0900-nummers moet laten deblokkeren als je ‘s avonds of in het weekend een huisarts nodig hebt en daarnaast staat het nummer van KPN (de telecomprovider) er bij als een nummer waar je een formulier kan aanvragen waarmee je het nummer van de huisartsenpost kan laten deblokkeren..?

Niet de enige

Helaas gebeuren dit soort zaken niet alleen bij huisartsenposten maar ook de politie heeft in Nederland een 0900-nummer dat onbereikbaar is voor een hele hoop mensen. Dan kan je denken ‘ja Tom, je stelt je nu echt aan.. mensen kunnen toch ook gewoon 112 bellen?’ Zeker, zou kunnen in veel gevallen als je de ambulance of de politie nodig hebt. Maar bel je 112 als je last hebt van geluidsoverlast, als je een onderhuidse splinter hebt die begint te ontsteken of als je een morning-
after-pil nodig hebt? Op het bellen van het alarmnummer 112 heerst een groot taboe omdat mensen bang zijn dat hun situatie niet ‘ernstig genoeg’ is en dat de centralisten (zo noem je de mensen die bij de politie, ambulance en brandweer de telefoon aannemen) boos worden of dat je problemen krijgt. Veel mensen wachten daarom maar af tot het laatste moment, tot het in hun ogen wél ernstig genoeg is om te ‘mogen’ bellen.

Ik vind het ronduit gevaarlijk dat dit nu de situatie is en ik pleit voor een discussie of telefoonnummers van hulpdiensten überhaupt betaald c.q. via een 0900-nummer bereikbaar mogen zijn. Een reden om destijds het nummer van de politie betaald te maken was om de hoeveelheid nep-telefoontjes omlaag te helpen maar ik vraag mij af wat inmiddels meer risicovol is; het niet bereikbaar zijn voor mensen die de diensten nodig hebben of het tegengaan van ‘misbruik’ van de lijnen.

Ken jij nog andere voorbeelden van dit soort situaties? Laat het vooral aan ons weten via de reacties onder dit blog of mail ons op [email protected]. Wij zijn ook nog steeds op zoek naar gastbloggers die hun consumenten ervaringen willen delen op onze website, heb jij daar interesse in of ken jij iemand die dit super tof zou vinden? Mail ons dan ook!

Originally posted 2017-06-04 08:42:47.

2 reacties op “Huisartsenposten en hun 0900-nummers
  1. Beste,

    Ik heb gisteren ene gelijkaardige ervaring meegemaakt met een huisartsenwachtpost regio Aalst (België). Wij konden met geen enkele van onze 4 gsm’s het betalend 0900 nr bereiken. Gelukkig heb ik op mijn pc een betalend programma Business Skype staan, waarmee het wel kon. Ik was ook gechoqueerd van het feit dat tijdens weekends en feestdagen dit het enig tel nr is om een arts te bereiken. Daarenboven werd er op de wachtpost zelf amper geluisterd toen ik dit probleem aankaartte. Dat is hun probleem duidelijk niet. Is er ondertussen bij jullie al enig schot in de zaak gekomen? Ik ben van plan om hier nl verder mee te gaan.

    Beste dank en proficiat met uw website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct contact?

Bel 020 262 1789!

DutchBelgiumEnglishUSA