Juridisch advies hoeft niet duur te zijn!

“Mijn vlucht van AirArabia is vertraagd, wat moet ik doen?”, “Ik heb een product gekocht bij AliExpress, maar het komt niet, wat zijn mijn rechten?”. Deze en meer vragen over juridisch advies komen dagelijks bij ons binnen. In deze blog leg ik graag uit wanneer het zin heeft om juridisch advies in te winnen en wanneer niet.

Wanneer jij zaken hebt gedaan met een bedrijf wat buiten de EU is gevestigd (zoals AliExpress en AirArabia) heb jij niets aan de rechten die jij in Nederland hebt. Jij hebt er immers zelf voor gekozen (bewust of onbewust) om zaken te doen in een ander land. Jouw positie als consument is daarmee flink minder sterk.

Wat kost juridisch advies binnen Nederland?

juridisch adviesWanneer jij een vraag hebt waarvoor jij juridisch advies wilt hebben. Een vraag over jouw rechten als consument kan veelal worden beantwoord door even te kijken op de websites van Consuwijzer of een van de consumentenprogramma’s. Dat advies is dan ook helemaal gratis.

Recht hebben en recht krijgen zit ook vaak een groot verschil tussen. Soms heb jij wel bepaalde rechten, maar zijn die rechten heel moeilijk te krijgen. Zo heb jij bijvoorbeeld het recht om te krijgen wat is belooft. Levert een webwinkel echter een dag of een week te laat, dan hoef jij niet op compensatie te rekenen.

Als klant heb jij ook bepaalde dingen om rekening mee te houden. Zo kost juridisch advies gewoon geld. Bij het Juridisch Loket is dat veelal het voordeligst met 25 cent per minuut via de telefoon of een gratis intake bij een van de vestigingen. Zelfs bij een advocaat kan een intake soms zonder kosten. Vraag dit altijd na voordat jij een gesprek in gaat.

Is juridisch advies altijd betrouwbaar?

Het is altijd belangrijk om jouw gezonde verstand te gebruiken. Uiteindelijk sluit de wetgeving meestal heel erg aan om wat wij als consumenten als redelijk ervaren.

Bekijk jouw situatie ook vanuit de ander kant en bedenk of jouw vraag redelijk is om te stellen. Vaak is met een eenvoudig telefoontje ieder probleem op te lossen.

Nog een paar tips

  • Betaal bij onbekende webwinkels (en Marktplaats) altijd met creditcard of paypal. Daarmee ben jij beschermt als er iets mis gaat.
  • Probeer problemen altijd eerst zelf op te lossen voordat je juridische hulp gaat zoeken.
  • Kom jij er echt niet uit? Stuur dan ook eens een email naar [email protected], wellicht dat wij kunnen helpen.

 

Originally posted 2017-05-03 06:32:33.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct contact?

Bel 020 262 1789!

DutchBelgiumEnglishUSA