Vandebron: Energie van de boer?

Update: Wij hebben het artikel iets aangepast nadat wij reacties kregen van klanten en medewerkers van Vandebron.  Op zoek naar voordelige “groene” stroom? Bel het VraagAlex bespaarteam via 020 262 1789.

Vandebron is de leverancier die zegt vanuit de boer te leveren. Toch klopt dat niet helemaal. Vandaag bijvoorbeeld staat er heel weinig wind en leveren de windmolens dus erg weinig energie op. Toch blijft het licht branden. Hoe kan dat?

Hoe koopt Vandebron werkelijk in?

vandebronNet als iedere andere energieleverancier koopt ook Vandebron in en wordt de stroom geleverd door de netbeheerder. In tegenstelling tot veel andere leveranciers levert Vandebron wel aan het systeem vanuit de boer en dus groene bronnen. Uiteindelijk zorgen bedrijven als Liander, Stedin en Enexis ervoor dat jij stroom in huis hebt. Zelfs als jij zonnepanelen op het dak hebt liggen en een windmolen in de achtertuin zorgen deze bedrijven ervoor dat jij altijd stroom en gas hebt. Echte groene stroom krijg jij alleen als jij zonnepanelen op het dak legt en accu’s in huis hebt om de overcapaciteit op te slaan voor de tijden dat er te weinig uit de zonnepanelen komt.

Waar Vandebron het heeft over het inkopen bij de boer en mooie plaatjes laat zien gebruik jij dus, net als de rest van Nederland, gewoon stroom uit de algemene put. Vandebron zal altijd groene stroom inkopen zodat jij gemiddeld gezien op groene stroom hebt gestookt. De kolencentrales en grijze bronnen blijven als backup dienen. 100% groene stroom bestaat simpelweg nog niet, tenzij jij het zelf gaat opwekken en opslaan.

Wil jij echt 100% groene stroom, dan zul jij zonnepanelen op het dak moeten leggen en een paar flinke accu’s om de overcapaciteit op te slaan.

100% grijs bestaat daarbij ook niet. Waait het te hard, dan zullen de kolencentrales of minder milieuvriendelijke energiecentrales minder hard hoeven te draaien of kunnen deze mogelijk zelfs geheel worden uitgeschakeld.

Korte video uitleg over Vandebron

Beelden zeggen meer dan woorden, toch? Daarom geef ik graag ook wat uitleg in een video. Hierin leg ik uit hoe jij energie kunt vergelijken en wat de valkuilen zijn. Daarnaast vertel ik wat marketing trucjes die de energiebedrijven gebruiken om jou over te halen om klant te worden.

Alle energiebedrijven zijn “goedkoper” omdat ze allemaal op een andere basis vergelijken. Er is dus geen goedkoopste, geen duurste, het komt allemaal neer op vergelijken. Bel daarom met 020 262 1789 en laat een van onze bespaarcoaches met jou meekijken.

Vandebron is de goedkoopste, toch?

Nou, dat hangt van een heleboel factoren af. Wat je het beste even kunt doen is goed vergelijken. Als jij gebruikmaakt van VraagAlex.nl/energie vergelijken wij een aantal sites voor jou.

Liever telefonisch vergelijken? Dat kan ook! Bel dan 020 262 1789.

Originally posted 2017-03-10 07:11:00.

2 reacties op “Vandebron: Energie van de boer?
  1. Ik vind het belangrijk dat ik de markt stimuleer en mensen (boeren) die investeren in duurzame energieopwekking beloon. We snappen allemaal wel dat we vervolgens geen verlengsnoer van een windmolen naar ons huis krijgen toch? Dat is overigens ook geen geheim. De oprichter van Vandebron heeft hier laatst nog uitgebreid over verteld tijdens een lezing en het staat ook gewoon op de website. In mijn ogen een zinloos artikel dus. Jammer dat je op deze manier goede initiatieven in een negatief daglicht wil zetten.

    • Dankjewel voor jouw reactie, Ingrid! De overheid moet beginnen met stimuleren. Wij hebben hier een flatgebouw staan met prachtige ruimte op het dak voor heel veel zonnepanelen. Die worden niet geplaatst omdat ze niets opleveren wegens de onredelijke belasting maatregelen. Het probleem is groter. Het artikel is uiteindelijk bedoelt om mensen ervan bewust te maken dat Vandebron niet zo groen is als wat de verkopers beweren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct contact?

Bel 020 262 1789!

DutchBelgiumEnglishUSA